Δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά τη σημασία του τακτικού οδοντιατρικού καθαρισμού. Ο οδοντιατρικός έλεγχος μαζί με τον καθαρισμό κάθε 6 μήνες είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τη στοματική σας υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να διατηρήσετε αυτή τη φρεσκάδα, καθαριότητα όσο το δυνατόν περισσότερο.
Βουρτσίστε συχνά με την κατάλληλη τεχνική
Συνιστούμε να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, συνήθως κάθε πρωί και βράδυ πριν πάτε για ύπνο. Εάν θέλετε να κάνετε περισσότερα, μπορείτε να εξαλείψετε τα περισσότερα βακτήρια από τα σωματίδια των τροφίμων και να διατηρήσετε τα δόντια σας καθαρά βουρτσίζοντας μετά από κάθε γεύμα ή αφού πίνετε κάτι εκτός από νερό. Ακόμη και το ξέπλυμα με στοματικό διάλυμα μετά το φαγητό ή το ποτό είναι χρήσιμο εάν δεν καταφέρετε να ταιριάξετε στο βούρτσισμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η χρήση της κατάλληλης τεχνικής για το βούρτσισμα είναι σημαντική. Μπορεί να χρειαστεί κάποια εξάσκηση, αλλά μπορεί να γίνει μια φυσική συνήθεια γρήγορα.
Χρησιμοποιήστε τη σωστή οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει με το τι είναι σωστό για εσάς.
Κρατήστε την οδοντόβουρτσά σας σε γωνία 45 μοιρών και κάντε σύντομες κυκλικές κινήσεις, φροντίζοντας να βουρτσίζετε τα δόντια σας και όχι τα ούλα σας.
Μην βουρτσίζετε επιθετικά και μην ασκείτε υπερβολική πίεση καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση των ούλων ή ακόμα και να κάνει τα δόντια σας πορώδη και ευαίσθητα.
Floss Daily
Δεν μπορείτε να βασιστείτε μόνο στο βούρτσισμα για να διατηρήσετε τα δόντια σας καθαρά. Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συνιστά να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα δύο φορές την ημέρα για να έχετε τα στενά, δυσπρόσιτα σημεία ανάμεσα στα δόντια σας. Και, θα πρέπει να προσέχετε τον σωστό τρόπο χρήσης με οδοντικό νήμα, όπως θα έπρεπε με το βούρτσισμα.
Τυλίξτε αρκετό νήμα (περίπου δύο ίντσες) ανάμεσα στα δάχτυλά σας και ξετυλίξτε ένα νέο τμήμα για κάθε δόντι.
Κρατήστε το νήμα σφιχτό σε κάθε δόντι για να διαταράξετε την πλάκα χωρίς να βλάψετε τα ούλα σας.
Ξεπλύνετε με οδοντικό νήμα το μπροστινό και το πίσω μέρος κάθε δοντιού, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων γομφίων στο στόμα σας.
Μειώστε τη ζάχαρη που τρώτε ή πίνετε
Η μείωση της ποσότητας ζάχαρης και σόδας δεν είναι μόνο καλό για τα δόντια σας αλλά και για τη γενική υγεία σας. Η κατανάλωση πολλής ζάχαρης κάνει το στόμα σας πιο όξινο και αναπτύσσει βακτήρια, δημιουργώντας πλάκα. Καθώς η πλάκα συσσωρεύεται στα δόντια σας, βλάπτει τόσο τα ούλα όσο και το σμάλτο των δοντιών και οδηγεί σε τερηδόνα. Η στοματική σας υγεία βελτιώνεται σημαντικά όταν περιορίζετε ή αποκλείετε τα ζαχαρούχα ποτά και λιχουδιές. Όταν τρώτε ή πίνετε λιχουδιές με ζάχαρη, σας συνιστούμε να ξεπλένετε, να βουρτσίζετε και να χρησιμοποιείτε νήμα το συντομότερο δυνατό.
Τρώτε τροφές που καθαρίζουν φυσικά τα δόντια σας
Ορισμένες τροφές είναι πραγματικά καλές για τα δόντια σας. Σκληρές, τραγανές τροφές όπως τα καρότα, τα μήλα, το σέλινο και το ποπ κορν μπορούν να μειώσουν την πλάκα. Ακολουθεί μια σύντομη λίστα με σημαντικές τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε τα δόντια σας με φυσικό τρόπο λόγω της υφής, της σύνθεσης ή του θρεπτικού περιεχομένου:
Μήλα – έχουν ινώδη υφή που μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό των δοντιών και των ούλων
Καρότα – είναι γεμάτα φυτικές ίνες
Σέλινο – είναι γεμάτο φυτικές ίνες με βιταμίνες Α και C
Τυρί – αυξάνει το pH στο στόμα σας, μειώνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας και περιέχει ασβέστιο και πρωτεΐνη
Φυλλώδη πράσινα – το σπανάκι, το λάχανο και άλλα φυλλώδη πράσινα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες
Αμύγδαλα – τραγανά και πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεΐνη
Αγγούρια – έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό που απομακρύνει τα βακτήρια και τα σωματίδια των τροφίμων
Οι φράουλες – έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά
Γιαούρτι – περιέχει ευεργετικά βακτήρια ή προβιοτικά που καταπολεμούν τα επιβλαβή βακτήρια στο στόμα
Αποφύγετε το κάπνισμα
Αφού καθαρίσετε τα δόντια σας, θα πρέπει να αποφύγετε το κάπνισμα ή το άτμισμα για 24 ώρες, επειδή τα δόντια σας είναι πιο ευαίσθητα μετά τον οδοντικό καθαρισμό και οι χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου καθυστερούν την επούλωση. Η νικοτίνη λερώνει επίσης τα δόντια. Η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η νικοτίνη αυξάνεται αμέσως μετά τον οδοντικό καθαρισμό. Η νικοτίνη και η πίσσα καλύπτουν επίσης το στόμα και τα δόντια σας, βλάπτοντας τα ούλα σας. Αυτή η επίστρωση αυξάνει την παραγωγή βακτηρίων και πλάκας, γεγονός που οδηγεί σε κίνδυνο ουλίτιδας και τερηδόνας.