Τρόποι που το άγχος μπορεί να επηρεάσει τα δόντια σας

Το άγχος είναι πρωταρχικός παράγοντας στη συνολική υγεία σας. Πιθανότατα το γνωρίζετε ήδη αυτό το γεγονός. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, πόνους στο στήθος, υψηλή αρτηριακή πίεση, δυσκολία στην αναπνοή, κρίσεις πανικού, μειωμένη ανοσία και η λίστα συνεχίζεται. Όμως, ξέρατε ότι το άγχος είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη στοματική σας υγεία;

Το άγχος είναι μια αντίδραση σε ακραίες απαιτήσεις από εσάς σωματικά, συναισθηματικά ή ψυχολογικά. Το άγχος μπορεί να είναι καλό ή κακό. Το καλό άγχος μπορεί να σας προκαλέσει να προχωρήσετε πέρα ​​από αυτό που πιστεύετε ότι είστε ικανοί και, με αυτόν τον τρόπο, να σας βοηθήσει να αναπτυχθείτε και να προοδεύσετε στις δεξιότητές σας. Το άγχος μπορεί επίσης να είναι κακό όταν συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι περισσότερο από αυτό που μπορεί να αντέξει το σώμα σας. Το πολύ άγχος για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει αρνητικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της στοματικής σας υγείας.

Πληγές στο στόμα και στα ούλα

Τα στοματικά έλκη αναφέρονται συνήθως ως έλκη ή αφθώδη έλκη. Αυτές οι πληγές είναι συνήθως μικρές με λευκά ή γκριζωπά κέντρα που περιβάλλονται από κόκκινα όρια και προκαλούν πόνο κατά τη μάσηση ή την ομιλία. Το συναισθηματικό στρες είναι μια από τις πιο κοινές υποκείμενες αιτίες των στοματικών ελκών. Οι πληγές δεν είναι μεταδοτικές. Πολλοί άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε άφθες και βρίσκουν ότι το άγχος είναι ένας εκκινητής. Ακόμη και όταν τα επίπεδα στρες και άγχους είναι παρόμοια με εκείνα του φυσιολογικού και όχι ακραίου, το ψυχολογικό στρες μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο ενεργοποίησης για την εμφάνιση επαναλαμβανόμενων στοματικών ελκών.

Μικρά έλκη μπορεί να εμφανιστούν μέσα στα μάγουλα, στα χείλη, τη γλώσσα και τα ούλα, ακόμη και στην οροφή του στόματος. Μπορείτε να πάρετε τέσσερα έως έξι ανά πάσα στιγμή. Τα μεγάλα έλκη είναι πιο σοβαρά και μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν. Κάθε έλκος που διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες θα πρέπει να ελέγχεται από τον οδοντίατρό σας.

Τρίξιμο δοντιών

Ένα από τα κύρια συμπτώματα κατά την αντιμετώπιση του στρες είναι το τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός), ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μπορείτε ασυναίσθητα να σφίξετε τα δόντια σας ή να τρίξετε το σαγόνι σας πέρα ​​δώθε όταν είστε αγχωμένοι είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε τη νύχτα. Ενώ κοιμάστε και ονειρεύεστε, το σώμα σας έχει περισσότερη μυϊκή δραστηριότητα και, ως εκ τούτου, προκαλεί το τρίξιμο των δοντιών.

Ασθένεια των ούλων

Το άγχος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης περιοδοντικής νόσου, γνωστής και ως νόσος των ούλων, επηρεάζοντας αρνητικά την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις και οδηγώντας σε αλλαγές συμπεριφοράς που βλάπτουν την υγεία των ούλων.

Για παράδειγμα:

Κακή στοματική υγιεινή – Το άγχος μπορεί να κάνει δύσκολο να θυμάστε να βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας
Κάπνισμα – Το κάπνισμα μπορεί να αυξηθεί καθώς ένα άτομο αντιμετωπίζει το άγχος
Διατροφή – Οι συναισθηματικές αντιδράσεις από το στρες μπορούν να τροποποιήσουν τη διατροφική πρόσληψη και να επηρεάσουν τις περιοδοντικές παθήσεις

Η πρόληψη της νόσου των ούλων συνεπάγεται επαγρύπνηση στην καλή στοματική φροντίδα:

Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, το πρωί και πριν τον ύπνο, με μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και φθοριούχο οδοντόκρεμα.
Να χρησιμοποιείτε νήμα τακτικά για να αφαιρέσετε την πλάκα ανάμεσα στα δόντια σας.
Κάντε τακτικές εξετάσεις και επαγγελματικούς καθαρισμούς από τον οδοντίατρό σας.
Εάν καπνίζετε, κόψτε τη συνήθεια.
Φροντίστε να συμπεριλάβετε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας.