Γιατί εμφανίζονται κοιλότητες; Πιθανότατα γνωρίζετε ότι έχει να κάνει με τη ζάχαρη και το να μην βουρτσίζετε αρκετά καλά τα δόντια σας. Αλλά υπάρχουν περισσότεροι από ένας λόγοι που δημιουργούνται κοιλότητες. Εδώ είναι μερικά από τα πιο κοινά.
Πώς σχηματίζεται μια κοιλότητα;
Η διαδικασία της τερηδόνας είναι αρκετά απλή. Μετά το φαγητό, μικροσκοπικά κομμάτια φαγητού κολλάνε ανάμεσα στα δόντια σας. Τα βακτήρια αναπτύσσονται στα σωματίδια της τροφής. Οι πρωτεΐνες στο σάλιο σας συνδυάζονται με τα βακτήρια για να δημιουργήσουν μια λευκή μεμβράνη που ονομάζεται πλάκα.
Τα βακτήρια τρώνε τα σάκχαρα και τα άμυλα στα τρόφιμα που έχουν απομείνει ανάμεσα στα δόντια σας. Το υποπροϊόν της πεπτικής διαδικασίας των βακτηρίων είναι το οξύ. Εάν δεν αφαιρείται τακτικά με το βούρτσισμα και το νήμα, το οξύ διαλύει τη σκληρή εξωτερική επιφάνεια των δοντιών σας που ονομάζεται σμάλτο. Η προκύπτουσα τρύπα είναι γνωστή ως κοιλότητα.
Άλλοι λόγοι για τους οποίους σχηματίζεται κοιλότητα
Υποχώρηση ούλων
Οι ενήλικες συχνά εμφανίζουν τερηδόνα λόγω υποχώρησης των ούλων. Η φυσιολογική διαδικασία γήρανσης, η ασθένεια των ούλων ή το έντονο βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο ή καταστροφή του ιστού των ούλων. Αυτό θα αποκαλύψει τις ρίζες των δοντιών σας. Οι ρίζες δεν προστατεύονται από σμάλτο: Αντίθετα, καλύπτονται από ένα πιο μαλακό υλικό που ονομάζεται τσιμέντο. Ως εκ τούτου, οι ρίζες είναι πιο ευαίσθητες στην παραγόμενη από οξύ πλάκα και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης κοιλοτήτων και ταχύτερο ρυθμό. Οι κοιλότητες μπορεί να υπάρχουν παρόλο που δεν πονάνε.
Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, φροντίστε να φροντίζετε καλά τα δόντια σας βουρτσίζοντας απαλά δύο φορές την ημέρα και χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Η καλή στοματική υγιεινή θα αφαιρέσει την πλάκα που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια των ούλων. Όταν βουρτσίζετε, μην είστε υπερβολικά δυνατοί. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει την υποχώρηση των ούλων σας από τα δόντια σας και την έκθεση του τσιμέντου σε πλάκα.
Παλιές γεμίσεις
Τα υπάρχοντα σφραγίσματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν κοιλότητες. Με την πάροδο του χρόνου, τα γεμίσματα εξασθενούν. Ως εκ τούτου, μπορεί να σπάσουν προκαλώντας τη χαλάρωση της σφράγισης μεταξύ του σφραγίσματος αμαλγάματος και του δοντιού. Τα βακτήρια συσσωρεύονται σε εκείνες τις ρωγμές και τις σχισμές του γεμίσματος και μπορεί να εμφανιστεί αποσύνθεση.
Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τα υπάρχοντα γεμίσματα. Εάν τα γεμίσματα πρέπει να αντικατασταθούν, συνήθως μπορούν να διορθωθούν απευθείας στο γραφείο μας. Μερικές φορές τα γεμίσματα μπορούν απλά να αντικατασταθούν. Άλλες φορές, μια στεφάνη ή ενδοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ για τους τύπους επεμβάσεων αποκατάστασης που προσφέρουμε στο ιατρείο μας.