Μερικές φορές, ανεξάρτητα από το σωστό σχήμα στοματικής φροντίδας σας, ένα δόντι μπορεί να σπάσει. Τα δόντια μπορεί να καταστραφούν με διάφορους τρόπους – όπως να μασήσετε κάτι σκληρό όταν το δόντι είναι ευάλωτο ή να συμβεί ένα ατύχημα όπου χτυπηθεί ένα δόντι. Ανάλογα με το πόσο σοβαρό είναι το τσιπ, πού βρίσκεται και το επίπεδο πόνου που αντιμετωπίζετε, μπορεί να χρειαστείτε οδοντιατρική εργασία για να επισκευάσετε το δόντι σας και να το προστατέψετε από περαιτέρω ζημιά. Είναι πιθανό να χρειαστείτε μια αισθητική διαδικασία για να αποκαταστήσετε το χαμόγελο και τη λειτουργικότητά σας.
Ένα πελεκημένο δόντι είναι ένας κοινός οδοντικός τραυματισμός
Ένα πελεκημένο δόντι είναι ένας κοινός οδοντικός τραυματισμός που συμβαίνει όταν ένα κομμάτι του σμάλτου του δοντιού σπάσει. Το σμάλτο των δοντιών είναι το σκληρό εξωτερικό στρώμα των δοντιών σας που προστατεύει τον ευαίσθητο ιστό μέσα. Το σμάλτο είναι πολύ στιβαρό αλλά δεν είναι ανίκανο να καταστραφεί. Ένα δόντι μπορεί να είναι πιο επιρρεπές σε σπασίματα ή σκάσιμο όταν είναι τερηδόνα ή εξασθενημένο. Ένα ελαφρώς πελεκημένο δόντι συνήθως δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, τα σοβαρά τσιπ που εκθέτουν τον ιστό (πολτό) κάτω από το σμάλτο απαιτούν οδοντιατρική εργασία για την προστασία του δοντιού.
Αυτές είναι μερικές κοινές αιτίες σπασμένων δοντιών:
Τραυματισμοί από αθλήματα, πτώσεις, ατυχήματα
Μάσημα ή δάγκωμα σκληρών τροφών ή αντικειμένων
Τρίξιμο δοντιών (βρουξισμός)
Παράγοντες Κινδύνου
Οτιδήποτε σας θέτει σε κίνδυνο τραυματισμού στο στόμα σας αυξάνει τις πιθανότητες ενός πελεκημένου δοντιού. Αλλά, ένα τσιπ μπορεί να συμβεί χωρίς προφανή λόγο. Είναι δυνατό να δαγκώσετε κάτι μετρίως μαλακό και να κοπεί ακόμα ένα δόντι. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή το σμάλτο σας είναι ήδη φθαρμένο και επιρρεπές σε τραυματισμό.
Εδώ είναι μερικά πράγματα που κάνουν τα δόντια σας πιο ευάλωτα σε τραυματισμούς:
Φθορά των δοντιών – Οι κοιλότητες κάνουν τα δόντια σας πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς.
Τρώτε πολλά ζαχαρούχα ή όξινα τρόφιμα – Αυτά τα τρόφιμα φθείρουν το σμάλτο με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα την ευπάθεια του θρυμματισμού ή του ραγίσματος.
ΓΟΠΝ (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) – Η παλινδρόμηση οξέος αναγκάζει το οξύ του στομάχου να επανέλθει στο στόμα σας. Εάν η παλινδρόμηση οξέος είναι μακροχρόνια, το οξύ μπορεί να διασπάσει το σμάλτο σας με την πάροδο του χρόνου.
Προηγούμενες οδοντιατρικές εργασίες – Όταν εκτελείτε μεγάλες οδοντιατρικές εργασίες, διατηρούνται τα δόντια σας, αλλά μπορεί επίσης να τα αποδυναμώσει, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς.
Ηλικία – Τα δόντια εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου. Είναι πιο πιθανό να σκίσετε τα δόντια σας εάν είστε άνω των 50 ετών.
Βρουξισμός – Το τρίξιμο των δοντιών σας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να λεπτύνει τη δομή των δοντιών.
Συμπτώματα σπασμένου δοντιού
Το μόνο σημάδι ενός πελεκημένου δοντιού είναι συχνά ένα θραύσμα δοντιού που λείπει. Εάν είναι ένα μπροστινό δόντι που είναι πελεκημένο, θα το δείτε σε έναν καθρέφτη. Θα νιώσετε μια τραχιά άκρη όταν περνάτε τη γλώσσα σας πάνω από το δόντι. Εάν το δόντι χάσει ένα μεγάλο θραύσμα, μπορεί να εκτεθεί ένα νεύρο, προκαλώντας πόνο. Μπορεί να εμφανίσετε ευαισθησία όταν μασάτε ή καταναλώνετε τροφές και ποτά που είναι ζεστά ή κρύα.
Τι μπορείτε να κάνετε πριν δείτε έναν οδοντίατρο
Αμέσως μετά την εμφάνιση του τσιπ, μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τον πόνο και να προστατέψετε το δόντι και το εσωτερικό του στόματός σας. Εάν δεν μπορείτε να πάτε για να δείτε έναν οδοντίατρο αμέσως, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως μέτρα πρώτων βοηθειών στο ενδιάμεσο:
Αποθηκεύστε οποιοδήποτε κομμάτι του δοντιού μπορείτε να βρείτε. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να συνδέσει το θραύσμα πίσω με μια κόλλα.
Εάν υπάρχει αιμορραγία, χρησιμοποιήστε μια καθαρή γάζα και πιέστε απαλά το δόντι.
Πάρτε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή εάν έχετε πόνο που σχετίζεται με το τσιπ. Το φάρμακο θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του πόνου και στον έλεγχο του οιδήματος.
Ξεπλύνετε το στόμα σας με ζεστό αλατόνερο για να αφαιρέσετε τα σωματίδια τροφής που μπορεί να επιδεινώσουν το δόντι.
Τοποθετήστε μια κρύα κομπρέσα πάνω από το σημείο του τραυματισμού για να μειώσετε το πρήξιμο.
Εφαρμόστε οδοντικό κερί στις άκρες του τσιπ για να το λειάνετε και να προστατέψετε τη γλώσσα και τα μάγουλά σας.