Πώς να αντιμετωπίσετε την τερηδόνα;

Τα ζαχαρούχα τρόφιμα και τα τρόφιμα που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας προκαλούν βακτήρια στο στόμα να σχηματίσουν βακτηριακή πλάκα. Οι τροφές που καταναλώνονται μπορούν να διαλύσουν τον ορυκτό ιστό των δοντιών, προκαλώντας αλλοίωση του σμάλτου των δοντιών, την εμφάνιση τερηδόνας και τελικά το σχηματισμό κοιλοτήτων. Είναι εξαιρετικά εύκολο να διαγνωστεί η τερηδόνα, η οποία εκδηλώνεται με κοιλότητες και σκούρα χρώματα στα δόντια.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου οι κοιλότητες που προκαλούνται από τερηδόνα παραμένουν κρυφές, μπορεί να είναι δυνατή η διάγνωσή τους με διαγνωστικά εργαλεία, όπως ακτινογραφίες δοντιών. Η φθορά των δοντιών μπορεί να συμβεί σε περιοχές όπου τέμνονται οι φυμάτιοι των δοντιών ή στο λαιμό του δοντιού. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για την ανίχνευση κρυμμένων κοιλοτήτων ανάμεσα σε δύο δόντια. Οι ασθενείς που πάσχουν από τερηδόνα συνήθως συμβουλεύονται έναν οδοντίατρο όταν αισθάνονται πόνο.

Πόνος μπορεί να εμφανιστεί όταν καταναλώνονται κρύα, ζεστά, γλυκά ή ξινά τρόφιμα. Ο πόνος, η ένταση του οποίου μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, εξαφανίζεται εξαλείφοντας τον παράγοντα που προκαλεί τον πόνο. Ωστόσο, εάν η τερηδόνα δεν αντιμετωπιστεί, ο πόνος γίνεται μόνιμος. Συμπτώματα τερηδόνας; Μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως το πού βρίσκεται η τερηδόνα, το μέγεθος και το βάθος της. Γενικά, δεν υπάρχουν συμπτώματα στη νεοσχηματισμένη τερηδόνα, αλλά καθώς η τερηδόνα εξελίσσεται.

Αυξημένη ευαισθησία στα δόντια στο ζεστό και το κρύο,
Ξαφνικός πονόδοντος,
Εμφανείς τρύπες ή τερηδόνα στην επιφάνεια των δοντιών,
Αίσθημα πόνου όταν δαγκώνεις φαγητό,
Μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως μια ευδιάκριτη οσμή σάπιου δοντιού στο στόμα.

Πώς να αντιμετωπίσετε την τερηδόνα;

Οι μέθοδοι με τις οποίες θα πραγματοποιηθεί η θεραπεία της τερηδόνας καθορίζονται με βάση τον ασθενή, ανάλογα με τον βαθμό της τερηδόνας. Κατά τον καθορισμό της μεθόδου θεραπείας που θα εφαρμοστεί, αξιολογούνται παράγοντες όπως το αν υπάρχει κενό στο τερηδονισμένο δόντι και το πλάτος της τερηδόνας περιοχής. Σε περιπτώσεις όπου η τερηδόνα διαγιγνώσκεται έγκαιρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπεία με φθόριο για την αποκατάσταση του σμάλτου των δοντιών. Αυτή η μέθοδος, γνωστή και ως επαναμεταλλοποίηση, στοχεύει στην πρόληψη της εξέλιξης της τερηδόνας με την εφαρμογή φθορίου σε μορφή τζελ, υγρού ή βερνικιού.

Σε περιπτώσεις που η τερηδόνα εξελίσσεται, αφού καθαριστεί η τερηδόνα στο δόντι, το κενό στο δόντι κλείνεται με υλικό σφράγισης. Τα οδοντικά σφραγίσματα μπορούν να κατασκευαστούν από διαφορετικά υλικά, όπως αμάλγαμα αργύρου και σύνθετη ρητίνη. Εφόσον το δόντι στο οποίο εφαρμόζεται η θεραπεία σφράγισης φροντίζεται καλά και δεν διακόπτονται οι συνήθεις οδοντιατρικές εξετάσεις και η στοματική και οδοντιατρική φροντίδα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια. Εάν η τερηδόνα στο δόντι εξελιχθεί στη ρίζα και προκαλέσει βλάβη στον ζωντανό ιστό, γνωστό και ως πολτός, χρησιμοποιείται θεραπεία ριζικού σωλήνα.

Το άνω μέρος του δοντιού που πρόκειται να υποβληθεί σε θεραπεία με θεραπεία ριζικού σωλήνα πρέπει να είναι άθικτο. Γίνεται μια τρύπα στο δόντι και μπαίνει η ρίζα του δοντιού. Αφού αφαιρεθούν τα νεύρα, το δόντι κλείνεται με σφράγισμα. Σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η θεραπεία του ριζικού σωλήνα και η διάσωση του δοντιού, πρέπει να γίνει εξαγωγή δοντιού. Είναι πιθανό να εμφανιστούν διάφορα προβλήματα στην κενή περιοχή μετά την εξαγωγή δοντιού. Για το λόγο αυτό, εφαρμόζονται διαδικασίες γέφυρας ή εμφυτεύματος για την εξάλειψη των δοντιών που λείπουν.

Πώς να αποτρέψετε το σχηματισμό τερηδόνας στα δόντια;

Η σωστή στοματική υγιεινή, συμπεριλαμβανομένου του τακτικού βουρτσίσματος και του οδοντικού νήματος, βοηθά στην απαλλαγή από την πλάκα και τα οξέα που προκαλούν τερηδόνα. Τα σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να διασφαλιστεί η καλή φροντίδα των δοντιών και των ούλων μπορούν να παρατίθενται ως εξής:

Τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται με φθοριούχο οδοντόκρεμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και κατά προτίμηση μετά τα γεύματα.
Η κατανάλωση αμυλούχων και ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών πρέπει να μειωθεί.
Το οδοντικό νήμα πρέπει να χρησιμοποιείται τακτικά κάθε μέρα για την αφαίρεση τροφής και πλάκας που έχει απομείνει ανάμεσα στα δόντια.
Κάθε 6 μήνες πρέπει να γίνονται τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις.
Εάν δεν είναι δυνατό να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά τα γεύματα, δεν πρέπει να αμελήσετε τις γαργάρες.
Η κατανάλωση όξινων ποτών που προκαλούν βλάβες στο σμάλτο των δοντιών θα πρέπει να περιοριστεί.